Tutustutaan

Hei!

Minun hahmoterapiataipaleeni alkoi vuonna 1999, jolloin osallistuin tanskalaisen PMI:n (Personal Management International) hahmometodilla toteuttamaan johtamiskoulutukseen. Minuun teki suuren vaikutuksen se, miten nopeasti tällä metodilla päästiin konkreettisesti asian ytimeen, ja siitä seuranneet "ahaa!"-oivallukset avasivat minulle aivan uuden tavan katsoa omaa maailmaani ja ihmissuhteitani. Vanhojen, tarpeettomiksi käyneiden ja haitallisten toimintamallien tunnistaminen ja niistä luopuminen on antanut minulle mahdollisuuden kasvaa omaksi itsekseni. Kun en enää yritä toimia sen mukaan, minkälainen minun "pitäisi" olla, elämäni on muuttunut selkeämmäksi, vapaammaksi ja iloisemmaksi.

4-vuotisen hahmoterapeuttikoulutuksen olen suorittanut tanskalaisessa GIS-Internationalissa. Minulla on Valviran (ent. Terveydenhuollon Oikeusturvakeskus) myöntämä oikeus käyttää nimikesuojattua psykoterapeutin ammattinimikettä. Olen Suomen Hahmoterapia ry:n jäsen.

Aiemmalta koulutukseltani olen BBA (Bachelor of Business Administration) Helsingin Kauppakorkeakoulusta ja olen toiminut monenlaisissa henkilöstöhallinnon tehtävissä, rekrytointi- ja koulutusasioista aina kansainvälisen HR-organisaation johtamiseen ja kehittämiseen asti. Tästä kokemuksestani on hyötyä erityisesti työnohjauksessa.

Maailmankaikkeuden, ihmisyyden, elämän ja kuoleman mysteerit ovat kiehtoneet minua teini-ikäisestä saakka. Vuosien varrella olen saanut vaikutteita monista eri suuntauksista, monilta suurenmoisilta opettajilta ja terapeuteilta. Niin työssäni kuin yksityiselämässänikin noudatan periaatetta, että ihminen on kehon, mielen ja sielun muodostama kokonaisuus, ja huolenpidon ja hoidon tulee tapahtua kaikilla kolmella tasolla.

Terapiassa tavoitteenani on kohdata asiakas juuri sellaisena, kuin hän on, ja auttaa häntä tulemaan tietoiseksi omista tunteistaan, tarpeistaan, ajatuksistaan ja käyttäytymismalleistaan, sekä niistä usein tiedostamattomista tavoista, joilla hän itse estää itseään elämästä tyydyttävää elämää. Monelle asiakkaalle tämä tarkoittaa heräämistä uudenlaiseen vastuullisuuteen.

Työskentelyssäni painotan erityisesti mielen hallintaa. Monella meistä on se ongelma, että pidämme ajatuksiamme totuuksina. Meillä asuu korvien välissä armoton piinaaja, joka taukoamatta vähättelee, moittii ja vaatii, ja vähitellen sairastuttaa. Tiedostamaton mieli ja ajatukset, joita ei ole kyseenalaistettu, ovat merkittävä tekijä masennuksen ja huonon itsetunnon taustalla. Omia ajatuksiaan vastaan ei kannata taistella, sillä se vain lisää sisäistä ristiriitaa, mutta niitä voi lempeästi kyseenalaistaa ja ohjata myönteisempiin suuntiin.

Terapiatunnin aikana tuon huomion vähän väliä tähän hetkeen kysymällä, miten asiakas jonkin asian juuri sillä hetkellä kokee, ja annan hänelle myös palautetta itse kokemistani ja havaitsemistani asioista. Perustyöskentelytapani on dialoginen, ja vaikka koulutukseni on hahmoterapian puolelta, niin olen ottanut vaikutteita myös kognitiivisesta terapiasta, filosofiasta, tarinoista, symboliikasta, arkkityypeistä ja monenlaisista henkisistä suuntauksista. Keskustelun tueksi voimme tehdä psykodraama-, mielikuva-, piirtämis- ja hengitysharjoituksia. Myös unityöskentely voi olla osa terapiaa. Jokaisen asiakkaan kanssa terapia kuitenkin muodostuu lopulta omanlaisekseen. Ensisijaisesti olen asiakkaalle kanssakulkija, eräänlainen henkinen eräopas, joka tuntee maaston ja olosuhteet ja voi ehdottaa, mihin suuntaan kannattaa kulloinkin kääntyä katsomaan. Asiakas itse on oman itsensä asiantuntija ja parantaja.

Aroha nui - rakkaudella.

Kuvaaja: Niina Stolt, Ihana Elämys Oy